FYSIO TEAM VOORBURG, samen voor de beste zorg!

Oedeemfysiotherapie (op de locaties Henry Hagalaan en Prins Bernhardlaan)

 
Wat is oedeem?
Het lichaam heeft een lymfestelsel waar lymfe (lichaamsvocht) doorheen stroomt; dit stelsel is min of meer vergelijkbaar met de bloedbaan waarin het bloed circuleert. Bij een verstoring in het lymfestelsel kan er oedeem ontstaan. 
Oedeem is een ophoping van vocht en/of eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. 
De klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid, zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.
 
 

 
Wat is oedeemfysiotherapie?
Oedeemfysiotherapie is gericht op het beperken en voorkomen van het oedeem om de bewegingsmogelijkheid van bijvoorbeeld arm of been te vergroten of in ieder geval te behouden. 
De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht en kan hierbij gebruik maken van verschillende technieken om het vochtafvoerende systeem te bevorderen. 
 
Manuele lymfedrainage 
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op de verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is. Daar vandaan kan het in de circulatie worden opgenomen. 
 
Compressietherapie
Compressietherapie is het aanbrengen van tegendruk in het oedeemgebied door middel van zwachtelen, het dragen van een therapeutische elastische kous (TEK) of het dragen van een niet-elastisch verband. Door de aangebrachte externe druk neemt de spanning in de weefsels toe. Dit verbetert de functie van het lymfestelsel in het oedeemgebied.
 
Oefentherapie
Bewegen heeft een gunstige invloed op de lymfestroom en op het gehele afweersysteem. Beweging zet de spieren aan het werk, die werken als een pomp (de spierpomp), die de werking van lymfevaten stimuleert. De afvoer van lymfevocht wordt verhoogd. Tevens verbetert bewegen de afvoer van eiwitten uit de lymfevaten.
 
Lymfetaping 
Een zeer rekbare tape met elastische vezels wordt onder spanning op de huid in het oedeemgebied aangebracht; dit gebeurt op een speciale wijze. De tape tilt de huid een beetje op. Hierdoor ontstaat er ruimte in de laag van het weefsel net onder de opperhuid. Hier liggen de uiteindes van de lymfevaten die ervoor zorgen dat de lymfe uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd.
 
Zelfmanagement
Een juiste omgang met het oedeem is zeer bepalend voor het beloop ervan; de patiënt zelf speelt hierin dus een essentiële rol. Uw fysiotherapeut geeft u voorlichting over bijvoorbeeld huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Een belangrijk doel is uiteindelijk zelfmanagement.
 
Wat kost deze behandeling?
Oedeemfysiotherapie wordt vergoed via uw basisverzekering (m.u.v. de eerste 20 behandelingen: hiervan vindt de vergoeding plaats uit het aanvullende pakket indien u voldoende budget heeft, of via een factuur die u zelf moet voldoen). 
 
 
FYSIO TEAM VOORBURG | info@fysioteamvoorburg.nl | 070-386 61 18 | 070-387 05 77